21. 10. 2013

Singles of the Week (43/13)


1) The Wedding Present - Two Bridges



Již od roku 1985 je tu s námi jedna z nejzásadnejších kytarovek vůbec, The Wedding Present. Přečíst si o nich jinak můžete zde, kdy jsem psal o nich profil a také Flashback k jejich výbornému albu z roku 1991, Seamonsters. Rovněž jejich zatím poslední koncert u nás je k dispozici na našich stránkách, takže tentokrát to vezmeme rychleji. Frontman David Gedge a jeho aktuální sestava má zatím venku album Valentina z března 2012. Kapela jinak letos opět vystupuje jak o život po celém světě, tentokrát přichází na řadu jejich kompilační deska The Hit Parade z období 92-93. Weddoes ale nezahálejí i s novými písněmi, důkazem je jejich nový sedmipalec Two Bridges. A opět je to povedený kousek, který se pěkně rozvine v závěrečném kytarovém sólu, na béčku si můžete dát navíc skladbičku Whole Wide World. Vše jinak vychází v pondělí jak jinak než u Scopitones.

Jen málokterá v současnosti hrající kapela se může pochlubit tím, že natáčela session u Johna Peela. Pokud to tam John nahoře sleduje, určitě mu The Wedding Present dělají radost.

Kapelu dal dohromady již v roce 1985 jediný doposud hrající člen, zpěvák a kytarista David Gedge. Do dneška se v ní vystřídaly spousty muzikantů, za všechny musím jmenovat nezapomenutelnou zvonící kytarku Petera Solowky, který je také znám z The Ukrainians. Já osobně považuji Weddoes za jednu z nejlepších kytarovek vůbec. Jejich svižné vypalovačky, hlavně z jejich prvních alb, znějí furt skvěle.

Vřele doporučuji první kompilační dílo kapely s názvem Tommy z roku 1988, najdete na něm totiž průřez její tvorbou z let 1985-87. Debutová deska dostala název dle slavného fotbalisty George Best a vyšla už v roce 1987. Úvodní Everyone Thinks He Looks Daft patří vůbec k tomu nejlepšímu, co od nich znám, ovšem celé album je skvělé. Když nepočítám jejich povedenej úlet Українські виступи в Івана Піла (Ukrainski vistupi v Johna Peela) z roku 1989, tak dvojkou se stává další vynikající album Bizarro (1989). Tento materiál je již vyzrálejší než onen debut, kousky jako Kennedy či Brassneck jsou dnes již známými hitovkami. Další album Seamonsters z května 1991 se rozhodně vydařilo a u některých fans a kritiků prý patří k těm nejpovedenějším. Produkce se ujal známý Steve Albini a deska je daleko klidnější než ty předchozí. Asi nemá cenu psát, které písně jsou nejlepší, prostě album opět šlape od úvodního singlu Dalliance po poslední desátou Octopussy. Já doporučuji pořídit si remasterovanou verzi z roku 2001, kde najdete navíc EP 3 Songs + kompletní singlovky Dalliance a Lovenest.

Mohlo by se zdát, že Weddoes musí prostě dojít síly, opak je však pravdou. Do následujícího roku 1992 si totiž kapela prostě řekla, že bude od jeho začátku každé první pondělí vydávat nový singl! Tak se i stalo, na áčku najdete vždy vlastní skladbu, na béčku předělávku. To vše pak hezky pohromadě vyšlo na deskách Hit Parade 1 + Hit Parade 2 a vězte, že žádnej průser se nekonal, Weddoes prostě opět nezklamali. V roce 1994 je tu další dílo Watusi s peckami jako Yeah Yeah Yeah Yeah Yeah či It’s a Gas. Poté přišla má další oblíbená Mini, což je takové mini album z roku 1996, které obsahuje celkem šestici příjemných kousků; pokud máte verzi Mini plus, najdete tam i rozkošnou Jet Girl. Ve stejném roce vydávají další řadovku Saturnalia. Na této desce David naznačil, že se chce ubírat trošku jiným směrem a kapela se na čas rozpadá. Vzniká popový projekt Cinerama, se kterým David žádnou ostudu rozhodně neudělá.

Píše se rok 2004 a David Gedge se vrací na scénu s novými členy, The Wedding Present natočí a v únoru 2005 také vydají album Take Fountain. Kritika ho přijala pozitivně, to následující El Rey z roku 2008 již trošku zapadlo a konečně letos přišlo 19. března album Valentina.

Myslím si, že naši fanouškové si určitě nemohou stěžovat, jelikož kapela navštívila naší krásnou zem již čtyřikrát. První památný koncert se uskutečnil už v roce 1988(!) v tehdejším Československu. Tenkrát to byl vůbec jeden z prvních koncertů nezávislé kytarové scény u nás! Bohužel, já zrovna sloužil vlasti v zeleném mundůru, takže jsem to propásl. Na ten druhý jsem si ovšem musel dlouho počkat a to až do května 2006, kdy se konalo vystoupení v klubu Abaton. Jejich koncerty jsou známé svou energií a David Lewis Gedge, ač je mu již 52 let, hraje stále jako zamlada. Ten třetí se uskutečnil koncem roku 2008 tentokrát v Lucerna Music Baru – co vám budu psát no, opět skvělá jízda! Dosud poslední zastavení se konalo v říjnu 2010 v klubu 007, kde Weddoes přehráli jejich památné album Bizarro.

Letošní rok má kapela skutečně našláplý, nová deska a spousta koncertů po celém světě. Skvělou zprávou je, že The Wedding Present mají zastávku i u nás. Takže již popáté můžeme tuto partu vidět na vlastní oči. Na svém turné kapela představuje právě již zmiňovanou desku Seamonsters, se kterou se objeví ve středu 3. října 2012 na strahovské Sedmičce. Určitě nebudou chybět nové kousky a snad dojde i na některý starý fláky. Takže, kdo ještě neviděl a neslyšel naživo pořádnou kytarovku, která patří k těm nejdůležitějším v tomto oboru, má opět šanci!




(7" vinyl - Scopitones)

2) Postiljonen - All That We Had Is Lost



Jeden z loňských objevů, pro někoho možná letošních, trojice Postiljonen je tu tento týden s novým EP. Tato dream popová trojice ze Švédska se poprvé blýskla skvělou nahrávkou Rivers v dubnu 2012. Poté přidala další parádičku We Raise Our Hearts opět v podobě oficiálního klipu. Letos v dubnu přišel singl Supreme a také červencový Atlantis. Všechny tyto skladby můžete najít na jejich povedeném debutu Skyer rovněž z července tohoto roku. Skladbu All That We Had Is Lost toto moc příjemné album také obsahuje. Jedná se jinak o předělávku od Whitney Houston a tento týden si jej můžete vychutnat coby EP doplněné navíc zajímavými remixy plus píseň When All The Wild Things Die, kterou na albu nenajdete. Tento materiál si můžete pořídit digitálně u Best Fit Recordings.






(EP - Best Fit)

3) Ballet School – Boys Again



V Německu působící poměrně nová kapela Ballet School, tento týden vydává své debutové EP. Jsou tři: zpěvačka Rosie původem Irka, kytarista Michel ten je zase napůl Japonec i Brazilec a konečně bubeník Louis z Berlína. Jejich hodně pohodový alternativní popík je nasáklý nesmrtelnými osmdesátkami. Hned první letošní singl Heartbeat Overdrive z poloviny srpna patří určitě k těm nejlepším z této oblasti co se letos urodilo. EP dostalo název Boys Again a čítá celkem čtyři písně: Ghost, Heartbeat Overdrive, Crush a Yaoi. Vše vychází u Bella Union ve všech formátech (12" vinyl, CD, Digital).




(12" vinyl, CD, Digital - Bella Union)

4) Ducktails – Wish Hotel






(12" vinyl - Domino)

5) Veronica Falls - Broken Toy





(7" vinyl - Bella Union)

P.S:

Elsa - I Do /EP/

Elsa - In Two from Colin Medley on Vimeo

TOY - Join The Dots (7")


LIFE – I Wanna Forget (7")


Clouds - Complete Control (12")


Best Coast – Fade Away /EP/




Honeyblood - Bud (7")




Streets Kill Strange Animals - Through (7")


Dark Bells – Want (7")


Young Liar – Why Does Everyone Hate My Boyfriend? (12")


Weird Owl - Healing /EP/


1Touch - Be Strong


The Mispers - Coasts (7")


MØ - Bikini Daze (10")




Apes & Horses - Bleu Nuit /EP/


Active Child – Rapor /EP/




Suede - For The Strangers


The Dig – You & I /EP/


Fryars - Radio PWR /EP/


Theo Verney - Heavy Sunn (10")


Wild Swim - New Dawn


Woman’s Hour – Darkest Place (7")


Jungle - The Heat (7")
Future of the Left - Human Death /EP/
Roman Nose - Long Live Our Friend the Revolver! /EP/

Žádné komentáře:

Category

Search my blog

Archiv blogu

History my chart

1981-1987 :Top 20

1988-1991:Pauza

(pouze Bilance + Singly měsíce)

1992-1998:Top 20

1999-2002:Top 20,Top 35,Top 50

2003:Top 20 1 za 14 dní

2004:Top 25

2005:Top 30,Top 40

2006-? Top 50

Favorite posts

Pravidelní čtenáři

serbachart

serbachart
My personal chart ©Eduard Serba Serbousek

Translate